top of page

Waarom is goudsbloemzalf een wonderzalf?

Deze goudsbloemzalf is een waar wondermiddel! Goudsbloem (calendula) wordt van oudsher gebruikt voor zijn kalmerende en verzachtende eigenschappen. De zalf kan je gebruiken voor ontzettend veel toepassingen en hoort dus in elke EHBO kast thuis. Hieronder som ik even op waarvoor je de zalf allemaal kan gebruiken.


Waarvoor kan je goudsbloemzalf gebruiken?

1. tegen jeuk van insectenbeten

2. na zonnebrand om de huid te kalmeren

3. goed bij kleine snij- of schaafwondjes, en brandwondjes. Versnelt de genezing.

4. bij uitslag en eczeem.

5. bij droge huid en kloven (ideaal voor in de winter)

6. goed tegen huidschimmels.

7. biedt verlichting bij tepelkloven en aambeien.

8. kan helpen bij luieruitslag bij baby's

...


Ze is voor duizend en één dingen goed, een ware wonderzalf dus.


Hieronder deel ik het recept met de ingrediënten. Het is een heel simpel en puur recept met maar twee ingrediënten; goudsbloemmaceraat en bijenwas. Het meest kwalitatieve goudsbloemmaceraat is dat van Marion Maakt. Als je door klikt op de ingrediënten kom je rechtstreeks in haar webshop terecht. Al mijn ingrediënten voor natuur cosmetica koop ik trouwens bij haar. Het meest betrouwbare adres als je het mij vraagt :). Maar je kan ook zelf je goudsbloemmaceraat maken als je goudsbloemen in je omgeving hebt groeien. Hoe je dat doet lees je onder het recept.


Het recept voor goudsbloemzalf



Ingrediënten (50ml)

· 7 gram bijenwas

· 10 / 20 druppels etherische olie van lavendel (optioneel)


Benodigdheden

· Pannetje · Vuurvaste maatbeker of vuurvaste glazen kom · Roerstaafje of lepeltje · Zalfpot · Klein spateltje

Bereidingswijze

· Laat de olie en bijenwas au bain marie smelten. Nadat het mengsel is gesmolten haal je je kommetje uit het water en laat je het 10 minuten afkoelen.


· Voeg daarna eventueel enkele druppels etherische olie van lavendel toe als je dat hebt liggen. Is je zalf enkel voor volwassenen dan mag je 20 druppels gebruiken, is je zalfje voor kinderen gebruik dan maximum 10 druppels etherische olie. Is je kindje jonger dan 5 jaar? Gebruik dan beter geen etherische olie.


· Roer alles nog eens goed door en doe het dan in je zalf potje.


PROFICIAT, je hebt je eerste magische zalf gemaakt!


Bewaren

Deze zalf kan je gemakkelijk 1 jaar bewaren.



Hoe maak je je eigen goudsbloem maceraat?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we best eerst even stil staan bij wat een maceraat juist is.


Wat is een maceraat?

Maceraat = plant in plantaardige olie.


Eén van de manieren om vetoplosbare componenten uit plantenmateriaal te halen, is door het maken van een (olie)maceraat. Een maceraat of kruidenolie wordt gemaakt door kruiden drie weken te laten macereren in een plantaardige olie en daarna af te zeven. In die drie weken gaat de plant al zijn werkzame inhoudsstoffen aan die olie afgeven en krijg je een geneeskrachtige olie. Met die geneeskrachtige olie kan je dan bijvoorbeeld een zalf maken. Je kan deze olie ook gebruiken als massageolie. Je gebruikt het best gedroogde planten. De verhouding plant en olie bestaat meestal uit 1/5 planten en 4/5 olie.



Hoe maak je je eigen goudsbloem maceraat?

1. Ga goudsbloemen plukken, laat deze drogen op enkele vellen keukenrol (nooit in de oven, dan gaan de werkzame stoffen verloren). Of koop gedroogde goudsbloemen. Er mag zeker geen vocht in de bloemen meer zitten. Water is een broedhaard voor schimmels en dat willen we natuurlijk niet hé!


2. Doe ze dan in een steriele glazen kom en overgiet de planten met een plantaardige olie. De algemene regel is 1/5 planten en aanvullen met een basisolie. Gebruik best een geur en kleurloze olie (op die manier merk je het snelst als er toch een schimmel zou groeien in je maceraat. Maar als je plantenmateriaal goed droog is, en je pot steriel gaat dit niet gebeuren! )

Je kan amandelolie gebruiken (die werkt ook nog eens verzachtend voor de huid) of gewoon zonnebloemolie uit de supermarkt. Maar koop dan wel de ongeraffineerde olie.


3. Laat de olie minstens 3 weken trekken en schud de pot dagelijks. Over waar je de pot best bewaard bestaat heel veel controverse, maar ik vertrouw op mijn leerkracht die benadrukt om deze niet in de zon te zetten. Hij mag wel in het licht staan, maar niet in de vlakke zon.


4. Na 3 weken zeef je de planten uit de olie en is je maceraat klaar.


TIP: Experimenteer ook zeker eens met een andere olie in plaats van goudsbloemolie. Naast het goudsbloem maceraat zijn er nog veel andere opties. Denk maar aan madeliefjes olie, smalle weegbree, arnicaolie, of sint Janskruidolie,… met elk hun eigen geneeskrachtige eigenschappen.


PS: Het recept is een basisrecept voor een basiszalf. Je kan dus gewoon de olie vervangen door een andere maar de verhoudingen blijven hetzelfde.

Heb je liever een zachtere of juist hardere zalf? Dan kan je iets meer of iets minder bijenwas gebruiken.




Kan je goudsbloemen ook voor inwendig gebruik gebruiken?


Dat kan zeker! De goudsbloem is één van mijn lievelingsplanten, uitwendig is het een wondermiddel voor de huid, maar je kan er ook thee van zetten. Inwendig is hij vooral goed voor de lever en lymfen, een echt detox kruid.


Maar dat is niet alles, de oranje bloemblaadjes (lintbloemen) zijn ook eetbaar.

Heel leuk dus om je gerechten te versieren, test maar eens in een salade of in je yoghurt of op een zelfgebakken taart bijvoorbeeld.






Heel veel plezier gewenst met het maken en gebruiken van de zalf!

Heb je nog vragen of opmerkingen?


Stel ze gerust!


Vee liefs,

Aline



68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page