top of page

Wat is er zo bijzonder aan de magnolia?

Bijgewerkt op: 14 jun. 2023

De magnoliaboom is één van mijn lievelingsbomen, ze zijn ontzettend mooi, ze kondigen de lente aan, je kan er heerlijke thee van zetten, siroop van maken,... Kortom ik ben zo een fan dat ik er mijn allereerste blogpost aan heb gewijd!


De magnoliaboom is een prachtige, mystieke en prehistorische boom. Hij bestaat al tussen de 90 en 20 miljoen jaar lang! Ik zie nu een dino voor me die aan het snacken is van een magnoliaboom. Jij ook?

Dat brengt me bij mijn eerste coole weetje. De boom bestaat dus al langer dan dat er bijen bestaan. De boom wordt dus niet bevrucht door bijtjes, hommels of door de wind, maar door kevers!


De magnolia boom wordt ook wel beverboom genoemd. Dat komt omdat het knopje super zacht aanvoelt en harig is zoals een bevervelletje (écht, ga maar eens voelen!)


Wat verder ook nog speciaal is aan deze boom is dat de bloemen eerst aan de boom komen en dan pas de bladeren. Normaal is dit omgekeerd.


De bloemen zijn eetbaar. Zowel de witte als de roze. Ze verschillen wel een beetje in smaak. De witte hebben iets weg van komkommer en de roze hebben veel meer smaak. Ze hebben iets pittigs dat weg heeft van gember en kardemom en het pikante van chilli. De bast die ruikt dan weer een beetje naar anijs.


In de chinese geneeskunde wordt de magnolia heel vaak gebruikt, vooral de bast waar ze extracten van maken. Er zitten meer dan 200 inhoudsstoffen in, waaronder veel antioxidanten. De extracten van de bast wordt gebruikt als angstremmer, antidepressivum, slaapmedicatie, ontstekingsremmende werking, adaptogeen. En het extract zou ook helpen bij menopauze klachten. Momenteel wordt er ook veel onderzoek gedaan naar de impact op de behandeling van Alzheimer.


Maar je kan ook simpelweg een infusie zetten van verse magnolia bloemen om te genieten van de geneeskracht. Magnolia heeft een kalmerende werking bij angst en stress. Het verlaagt je cortisolniveau (stresshormonen). En de smaak is ook nog eens lekker. Bloemig en fris.


Tot zover de heilzame werking bij inwendig gebruik. Je kan de magnolia (specifiek de bloem en bast) ook uitwendig gebruiken. Hij werkt onstekingsremmend zowel voor vette als droge huid en zou helpen bij eczeem, acné klachten en bij pigmentvlekken.


Hopelijk ben jij ondertussen al even impressed als mij over deze prachtige boom.


Maar ik heb nog iets in petto. Ik sluit namelijk af met het allerleukste weetje. Eekhoorns eten ook graag magnolia blaadjes, ze worden er zelfs dronken van. Dat komt omdat ze de bloemblaadjes eten die soms al een tijdje op de bodem liggen en die zijn dan al een beetje aan het fermenteren. Check dit filmpje & thank me later (spoel gerust door naar sec 23 om te genieten van een dronken eekhoorntje).


En ga vooral genieten van deze prachtige boom, je ziet ze nu overal in bloei staan!




417 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page