top of page

Hoe maak je citroenmelisse siroop?


Wat maakt citroenmelisse zo speciaal?


Citroenmellise is rustgevend en verfrissend, en is heel lekker qua smaak.


Er bestaat geen zomerse siroop dan die van de citroenmelisse. Ze is overheerlijk en lekker fris. Aan het begin van de zomer maak ik een grote hoeveelheid waarvan ik een deel uitdeel aan vrienden en familie, maar ook zeker twee grote bokalen voor mezelf bij hou. Daardoor kan ik een hele zomer lang de lekkerste drankjes maken. Ik drink de siroop vaak gewoon met water, en als het iets specialer mag zijn met spuitwater en dan doe ik er nog enkele blaadjes munt en/of citroenmelisse bij.

Je kan ook experimenteren met een beetje gember en een scheutje citroensap in je glas. Heb je thuis ijsjes vormen? Je kan er ook ijsjes mee maken!


Citroenmelisse is een echte woekerplant, heb je zelf geen citroenmelisse plant, vraag eens rond bij vrienden of familie, er heeft vast wel iemand zo een woekerend exemplaar staan die je mag snoeien in ruil voor een potje siroop.


Ik ben er van overtuigd dat je ook fan wordt van de citroenmelisse, als je kan koop er dan misschien eentje voor in je tuin of op je terras of balkon, dan kan je volgend jaar je eigen citroenmelisse oogsten. Gezien hij zo woekert hou je hem best in een pot.


PS: Citroenmelisse is ook lekker om warm te drinken, zet er dus gerust ook eens een kopje thee van. Ideaal als je je onrustig voelt of voor het slapen gaan, citroenmelisse werkt namelijk ontspannend. Of als je misselijk bent in combinatie met munt en kamille.

Wat heb je nodig om citroenmelisse siroop te maken?


Ingrediënten

> 1 L water

> 500 gram suiker

> 100 gram citroenmelisse

> citroensap van 1 citroen

> 20 gram citroenzuur


Hoe maak je citroenmelisse siroop?


De eerste stap bij het maken van siroop is om je potten of flessen te steriliseren.


Hoe steriliseer je glazen potten en flessen?

  • Verzamel lege glazen potten of flessen (confituur, mayonaise,..) we gaan deze steriliseren door ze 10 minuten in een voorverwarmde oven van 150° te plaatsen.

  • Een andere manier is een grote pan met water aan de kook brengen en ze 5 à 10 minuten laten koken.


Hoe maak je de siroop?

  • Pluk +- 100 gram citroenmelisse, ik gebruik zowel de takjes als de blaadjes, maar je kan ook enkel de blaadjes gebruiken als je dat wil.

  • Was deze even kort af onder de kraan. Doe de citroenmelisse in een grote pot/pan. Breng een liter water aan de kook en giet deze over de citroenmelisse heen. Plaats het deksel op de pan en laat het geheel 24-48h trekken.

  • Nu heb je eigenlijk een sterke thee, en moet je het geheel door een zeef (met theedoek, of een hele fijne zeef) halen en in een kookpot gieten. Wring de theedoek met citroenmelisse goed uit en gebruik ook dat vocht.

  • Verwarm dan de citroenmelisse thee op een vuur en breng het aan de kook. Giet er dan de suiker bij en blijf roeren tot deze volledig is opgelost, doe hetzelfde met het citroenzuur, en voeg ook het citroensap toe. Zet dan je vuur af. De suiker en citroenzuur zorgen samen voor de conservering.

Het is belangrijk dat je bij het vullen van je flessen of potjes schoon werkt. Giet de siroop warm in de schone glazen potjes en sluit deze direct af. Zet de potjes (of flessen) vervolgens op hun kop. Door de warmte zullen ze vacuüm trekken. Je kunt ze dan op een koele en donkere plek bewaren.

Geniet van deze overheerlijk siroop en vooral veel experimenteer plezier!


Aline

142 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page