top of page

FIRE CIDER RECEPT

Wat is fire cider?


Fire cider is een geweldig middel tegen verkoudheden en griep, maar ook voor de spijsvertering en de bloedsomloop. (Wat ik kan gebruiken want ik heb altijd koude voeten en handen). En het ondersteunt je immuunsysteem.


Elke herborist heeft zo zijn eigen accenten en varianten op het recept, hieronder vind je terug wat ik gebruik, maar wees vooral creatief.


Ingrediënten:


🔥 1 grote rode ajuin

🔥 1 hoofdje look

🔥 1 dikke gember wortel

🔥 1 handvol kurkuma wortels

🔥1 bio citroen

🔥 Handjevol tijm

🔥 1 eetlepel zwarte peperbollen

🔥 3 Jalapeno pepers

🔥1 kleine mierikswortel


🔥Appel cider azijn (1,2 à 1,5l)

🔥Honing


Dan kan je nog extra kruiden naar keuze toevoegen, ik gebruikte kaneelstokjes en een beetje salie.


Hoe maak je fire cider?


  • Snij de ajuin in grove stukken. Snij de teentjes look (mag groter als je normaal zou doen).

  • Snij de biocitroen in stukken (als je geen bio citroen hebt was hem dan heel goed). Doe deze alvast in je glazen pot.

  • Schil dan de mierikwortel en de gember en blend deze in je keukenblender. Als je dit niet hebt kan je ze ook raspen.

  • Blend daarna ook de kurkuma wortels nadat je ze goed hebt gewassen.

  • Doe dan al deze ingrediënten met de overige ingrediënten in je glazen pot.

  • Overgiet dan alles met je appelazijn, zodat alle ingrediënten onderstaan. Je moet zeker enkele cm's boven je ingrediënten uitkomen met de appel azijn. Voor deze hoeveelheden kom ik aan een 1,2liter. (Maar dit is ook een beetje afhankelijk van de grootte van je pot.)


  • Als je pot een metalen deksel heeft doe dan een stukje bakpapier over de pot alvorens je hem dicht draait. De cider mag niet in contact komen met het metaal. Bij een plastiek deksel hoeft dit niet.


  • Zet deze pot dan op een warme plek, bijvoorbeeld op de frigo en schud ze dagelijks eens om.


  • Na 3 à 4 weken is je fire cider klaar en kan je alles afgieten door een kaasdoek of fijne zeef.


  • Voeg vervolgens de honing (of rijststroop) toe en roer goed met een houten lepel. Proef even. Je kunt altijd nog wat extra honing toevoegen als je de cider iets zoeter wilt.


  • Spoel met gekookt water een glazen fles of meerdere kleine flessen met dop om. Giet de cider in de fles of flessen. Sluit de fles af en zet hem koel en donker weg. Je kan de cider 6 maanden bewaren.


Hoe gebruik je fire cider?


Neem 1-2 eetlepels per dag (tot 5x, maar met minstens 1uur tussen) als je een verkoudheid voelt opkomen of ziek bent.

Of elke dag preventief 1 eetlepel tijdens het griepseizoen.


Veel brouwplezier!


En als je vragen hebt stel ze gerust hieronder!


Veel liefs,

Aline





108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page